Kijkgedrag

Het kijkgedrag van de weggebruikers bepalen voor een groot gedeelte de rijvaardigheid en veiligheid op de weg. Wanneer een weggebruiker het correcte kijkgedrag goed toepast, maakt dat een verschil. Het gebruiken van de spiegels geeft overzicht en zorgt ervoor dat je het gehele plaatje rondom jouw auto goed kunt overzien. Anticiperen op het verkeer gaat dan ook beter.

Door middel van goed kijken, anticipeer je vooruit op het verkeer wat zo belangrijk is bij autorijden.©foto ARts - FotoliaHet kijkgedrag in de auto komt als eerste aan bod tijdens je rijlessen. Ook als je op de fiets zit kijk je veel om je heen of zelfs wanneer je als voetganger aan het verkeer deelneemt. Het kijkgedrag dat je in de auto toepast, is echter niet te vergelijken met het kijkgedrag elders in het verkeer. In de auto heb je verschillende hulpmiddelen die je helpen bij het kijkgedrag waardoor je de situatie om je heen goed kunt in te schatten.

De spiegels kunnen je een volledig overzicht geven. Het eerste wat kandidaten te doen krijgen bij een rijles is het goed afstellen van de spiegels. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het kijkgedrag is. In het begin van de rij-opleiding is het kijkgedrag voor de kandidaat slechts een formaliteit en zal de kandidaat vooral kijken om de instructeur tevreden te stellen. Het is de kunst om de kandidaat te tonen dat het geen kwestie van slechts kijken is, maar vooral van zien. Bij het kijkgedrag gaat het er daarom ook om dat je ook daadwerkelijk wat waarneemt.

De binnenspiegel en de zijspiegels zorgen ervoor dat je blikveld tijdens het autorijden aanzienlijk vergroot wordt. Toch komt er nog veel meer bij het kijkgedrag kijken dan een simpele blik in de spiegels. Hieronder volgen enkele tips.

Kijkgedrag: Steeds weer kijken

Naast goed kijken, is ook veelvuldig kijken bij het kijkgedrag ook zeer belangrijk. Binnen enkele seconden kan de situatie tijdens het rijden namelijk veranderen. Op den duur wordt het kijken in je spiegels en het kijkgedrag een automatisme. Ook dan dien je af en toe eens bewust stil te staan bij je kijkgedrag. Al tijdens de rijlessen wordt dit gestimuleerd. Zowel de instructeur als de examinator kan aan actief kijken zien of je het kijkgedrag goed onder de knie hebt. Door veelvuldig te kijken, ben je continu op de hoogte van wat er om je heen gebeurt en kun je hier beter en tijdig op reageren.

Kijkgedrag: Dode hoek

Iedereen die zijn eigen kijkgedrag analyseert, zal weleens te maken hebben gehad met een dode hoek. Het opmerken en elimineren van de dode hoek is belangrijk, omdat er in de dode hoek veel belangrijke informatie verloren kan gaan en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Een motorrijder op de snelweg kan bijvoorbeeld zomaar voor enkele momenten volledig onzichtbaar zijn in je spiegels. In de bebouwde kom zit het gevaar van de dode hoek vooral in het afslaan. Het beste is dan voordat je van richting verandert even over je schouder te kijken.

Kijkgedrag: Vooruit kijken

Het verschil met bijvoorbeeld het kijkgedrag op een fiets is vooral de mate van vooruit kijken. Op een fiets heb je niet veel snelheid en heb je de tijd om in een kleine straal om je heen het verkeer in de gaten te houden. In een auto heb je een hogere snelheid en moet je dus verder vooruit kijken om bijtijds op het omringende verkeer te anticiperen. Door het juiste kijkgedrag toe te passen, zie je een situatie eerder aankomen. Daardoor kun je tijdig reageren of de fouten van een ander opvangen. Ook zie je bijvoorbeeld verkeersborden eerder en kun je deze tijdig interpreteren.